Sjællandske Nyheder redaktion
Virksomheder

AI: Sjællandsk mediekoncern producerer mere journalistik indhold

    Nicoline Noe
  • Nicoline Noe
  • Publiceret 29. februar 2024

Hos Sjællandske Nyheder har man gjort sig mange tanker om, hvordan journalistikken kan styrkes digitalt. Som en del af en ny strategi skal KM24’s digitale overvågning udbredes til alle redaktioner.

Carsten Lysdal, journalistisk chefredaktør ved Sjællandske Nyheder, copypaster teksten fra en rapport om fødevaresmiley ind i tekstfeltet på skærmen og beder robotten om at komme med et bud på en artikel. Det drejer sig om en lokal cafe i Næstved, der har fået en sur smiley, fordi buffeten var for varm.

Chatty, som er Sjællandske Nyheders egen AI-model bygget over ChatGPT, kvitterer straks med en tekst.

”Her kan du se, hvordan vores AI har lavet en artikel på baggrund af nogle ret uhåndgribelige bemærkninger,” siger Carsten Lysdal.

SN redaktion

Sjællandske nyheder har benyttet KM24 siden september 2023. Sammen med Chatty, der blev lanceret i januar, udgør platformen en ekstra assistent ved redaktionsmødet, forklarer Carsten Lysdal. Foto: Sjællandske Nyheder.

Han sender hurtigt bolden tilbage til Chatty og beder den komme med forslag til forskellige rubrikker og vinkler. Det er ikke meningen, at Chattys note på cafeen skal bringes, som den er. Artiklen skal i stedet bruges som oplæg til at perspektivere historien yderligere med inddragelse af tendenser eller interviews. Foruden at vinkle, kan Chatty idégenerere, give feedback, læse korrektur og kondensere tekst til SoMe, faktabokse og resumeer – alt sammen skræddersyet til de behov, Sjællandske Nyheder har.

Hurtigere fra A til B

På redaktionerne bruges KM24 til at finde historier, som Chatty kan arbejde videre med. Carsten Lysdal fortæller, at KM24’s overvågning af registre og hjemmesider har været med til at revolutionere den måde, som Sjællandske Nyheders medier bedriver journalistik på.

Koncernens journalister har selv sat en lang række overvågninger op i KM24, som dagligt udmønter sig i resultater. Bl.a. modtager de fødevaresmileys som pdf’er i ind-boxen og kan fodre Chatty direkte med dem. Ideen er, at KM24 sammen med AI’en, kan effektivisere journalisternes arbejdsgang. Vejen skal ryddes for sten, så den er kortere fra begyndelse til færdigt produkt:

”Chatty, krydret med KM24 som værktøj, gør bare, at vi kommer fra A til B langt hurtigere og mere automatiseret. Vi skal ikke ind og klikke og søge på google eller ind på Folketingets hjemmeside for at finde en historie. Der kan vi bruge KM24.”

Dermed får journalisterne mere tid til at skrive og researche videre på historierne, forklarer Carsten Lysdal.

Carsten Lysdal, journalistisk chefredaktør, Sjællandske Nyheder

Ifølge Carsten Lysdal matcher KM24’s forskellige muligheder for overvågning Sjællandske Nyheders ambition om at gøre tingene på en smartere måde. Foto: Sjællandske Nyheder.

Banebrydende værktøj

Foruden arbejdet med at skaffe informationer til AI’en udmærker KM24 sig ved, at Sjællandske Nyheder nu finder historier, som førhen risikerede at gå under radaren.

”Vi opdager, når noget sker. KM24 hjælper os til at være hurtige og aktuelle. Systemet giver os et overblik, hvor vi ellers selv skulle have fingrene i registre alle mulige steder.” siger chefredaktøren.

Han understreger, at muligheden for at opdage røgen fra rygende pistoler også er blevet meget større. KM24 laver overvågningen, og er der mange informationer, kan Chatty bagefter bruges som infrarød lygte til at finde det, der stikker ud.

”Det kan godt være at cavlinghistorier ikke bliver født ud af et regnskab eller en virksomhedsrapport. Men de gode historier er jo alle sammen blevet nævnt i et udvalg, eller er en tendens, der skal opdages. Det fede ved KM24 er, at vi nu kan efterforske på samme måde som for eksempel politiet,” siger Carsten Lysdal og understreger, at han ser KM24’s platform som et banebrydende værktøj.

Om nyheder

    Her finder du alle vores KM24-nyheder. Vi skriver primært om data-drevet journalistik med udgangspunkt i data, kunstig intelligens og aktindsigt.