arbejdstilsyn

Søgefunktionen på Arbejdssynets hjemmeside er langsom og kan ikke give et overblik over, hvilke virksomheder, der har arbejdsmiljøproblemer. Foto: Screendump af Arbejdstilsynets hjemmeside.

Manual

Som frygtet er adgangen til arbejdstilsyn blevet forringet

    Nicoline Noe
  • Nicoline Noe
  • Publiceret 7. august 2024
  • Sidst ændret 12. september 2024

Det nye system, som erstatter Arbejdstilsynets smileyordning, er ikke udtænkt i offentlighedens interesse.

I begyndelsen af året lukkede Arbejdstilsynet for adgangen til tilsynssager for at forbedre tilsynsordningen. Indtil februar 2024 fungerede tilsynsordningen som et smiley-system med røde, grønne og gule smileys, som blev givet til virksomheder alt efter niveau af uheld, sikkerhed og arbejdsmiljø.

Den nye ordning, der gik i luften i juli, skulle sikre en større gennemsigtighed i tilsynssager og understøtte arbejdsmiljøindsatsen i virksomheder.  

Sat 15 år tilbage

Vi har ikke forudsætningerne for at vurdere effekten i forbindelse med arbejdsmiljø, men vi kan konkludere, at det nu er blevet vanskeligere at få adgang til tilsynssager. Til Arbejdstilsynets ros skal det nævnes, at tilsyn med udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark, nu indgår som en del af ordningen. Men her stopper begejstringen også.

Det virker, som om mulighederne for indsigt i sagerne er sat 15 år tilbage til tiden før smileyordningen. Skal man finde en tilsynssag, må man nu søge gennem Arbejdstilsynets hjemmeside, som - udover at være skrækkeligt langsom - kræver, at man kender til en virksomhed, der har haft et tilsyn. Det er nemlig ikke længere muligt at finde en oversigt over, hvor Arbejdstilsynet har været på besøg. Allerede her er gennemsigtigheden ved tilsynssager væsentligt forringet.

Kræver aktindsigt

Finder man en sag, hvor Arbejdstilsynet har truffet en afgørelse, er det kun muligt at se, hvilken type sanktion og hvilket arbejdsmiljøproblem, der er tale om, samt om sanktionen er efterkommet. Indholdet er ikke offentliggjort. For udenlandske virksomheder viser tilsynet desuden hverken branchekode eller den geografiske placering af arbejdet.

Det hele forvirres af, at en virksomhed kan få to sanktioner med samme tekst i systemet og efterkomme den ene, men ikke den anden. Vi har ingen mulighed for at få at vide, hvad sagerne drejer sig om. Det kræver derfor en aktindsigt at få flere informationer om de faktuelle indhold.

Indsigt i tilsynene kompliceres yderligere af, at tilsynsrapporterne ikke kan offentliggøres i deres nuværende form. Samtlige aktindsigtsanmodninger skal gennemgås af jurister ved Arbejdstilsynet for at sikre, at bl.a. GDPR-lovgivningen er overholdt.

Således har det netop taget tilsynet 22 dage at behandle en helt simpel anmodning, vi har sendt, om aktindsigt i fire tilsynssager.

Dataopsamling i gang

Under den tidligere smileyordning havde vi automatiseret at hente data om tilsyn. Dermed var det muligt for vores brugere at overvåge en branche, et område eller et bestemt arbejdsmiljøproblem.

Vi har derfor været spændte på, hvordan data er struktureret under den nye ordning. Arbejdstilsynet ville desværre ikke give os adgang til en testside, og det var først muligt at arbejde på en løsning, efter det nye system blev lanceret.  

Vi henter nu data fra tilsynet flere gange dagligt, men har endnu ikke fået dem struktureret i vores overvågningssystem. Der arbejdes intenst på opgaven, og muligheden for at overvåge arbejdstilsynsinspektioner kommer med i opdateringen i en ny brugergrænseflade, der er planlagt til at gå i luften om kort tid.

For at gøre processen med indsigt i sager smidigere, mener vi, at Arbejdstilsynet bør udarbejde et kort resumé af baggrunden for sanktioner til offentliggørelse på hjemmesiden – både for offentlighedens skyld og i forhold til Arbejdstilsynets eget ressourceforbrug.

Vi har svært ved at forstå, at der i det nye system ikke er tænkt mere i offentlighedens interesse for at se grundlaget for kritikken af en virksomhed.

Råd til aktindsigt i arbejdstilsyn:

Ønsker du indsigt i en tilsynsrapport, skal du bede om aktindsigt i rapporten med henvisning til Offentlighedsloven og angivelse af virksomhed og tilsynsdato og evt. anden præcisering. Anmodningen sendes pr. e-mail til at@at.dk.

.

Efter offentliggørelse af artiklen har vi modtaget denne kommentar fra Arbejdstilsynet:

”Den 1. juli i år åbnede vi for Tilsynsindblikket, der har erstattet Smileyordningen, der lukkede i februar. Tilsynsindblikket indeholder oplysninger om de virksomheder, som Arbejdstilsynet har besøgt inden for de seneste 6 måneder, og hvor Arbejdstilsynet har afgivet afgørelser. For hver afgørelse fremgår det, hvilket arbejdsmiljøproblem den omhandler. Oplysningerne er tilgængelige, når man søger på den enkelte virksomhed. Tilsynsindblikket er et nyt tiltag, og derfor foretager vi løbende justeringer og forbedringer af systemet, herunder med fokus på hastigheden. Vi arbejder lige nu på at muliggøre, at data fra Tilsynsindblikket kan trækkes ud i et samlet datasæt (excelark). Dette vil gøre det muligt at få et overblik over påbud afgivet inden for en bestemt tidsperiode. Ligeledes vil virksomhedernes adresser fremgå af det samlede datasæt, hvilket muliggør søgning efter påbud i et afgrænset geografisk område,” siger Katrine Wied Christensen, der forklarer, at der i Tilsynsindblikket er flere oplysninger tilgængelige end i smileyordningen. Bl.a. indeholder det oplysninger om tilsyn og afgørelser for udenlandske virksomheder, hvor Smileyordningen kun indeholdte oplysninger om danske virksomheder. Desuden er det muligt i Tilsynsindblikket, at få oplyst om en virksomhed har haft tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet. Smileyordningen indeholdte kun oplysninger om de virksomheder, som udløste en smiley.

Om nyheder

    Her finder du alle vores KM24-nyheder. Vi skriver primært om data-drevet journalistik med udgangspunkt i data, kunstig intelligens og aktindsigt.