Novos byggeri i Kalundborg. Foto: Novo Nordisk

Novo Nordisk har aftalt, at alle udenlandske bygningsarbejdere skal have overenskomst på Kalundborg-byggeriet.

ManualFagforening

Fra Novo til Femern: Data hjælper Danske Byggefag med at sikre overenskomst med udenlandske firmaer

    Nils Mulvad
  • Nils Mulvad
  • Publiceret 2. april 2025

Omkring to tredjedele af alle udenlandske firmaer i Danmark arbejder på opgaver inden for danske byggefag. Hvert år sker der en udskiftning af omkring halvdelen af alle de udenlandske firmaer, så det kræver en intensiv indsats fra fagforbundenes samarbejde i Danske Byggefag at hjælpe med at dække arbejdet med overenskomst. Kun cirka en tredjedel af de udenlandske arbejdere fungerer under en dansk overenskomst.

”Det er op ad bakke. Selv om vi har en meget intensiv indsats, når de syv medlemsforbund kun at få dækket omkring en tredjedel af arbejdet med overenskomster,” fortæller direktør Søren Sand Kirk, Danske Byggefag.

Danske Byggefag er en sammenslutning af syv fagforbund, der til sammen organiserer godt 80.000 medlemmer i byggebranchen. De syv er 3F Byggefag, Blik & Rør, Dansk El-forbund, Malerforbundet, Dansk Metal, Teknisk Landsforbund og HK Privat.

Udenlandske firmaer fifler med registreringen

De udenlandske firmaer skal selv registrere sig i RUT – Registret for Udenlandske Tjenesteydelser., hvor de så får et RUT-nummer, ligesom danske firmaer har et CVR-nummer. Firmaerne benytter forskellige firmanavne, registrerer sig for sent, eller arbejder fast sammen, men registrerer sig som enkeltmandsfirmaer. Eller de finder på andre metoder til at gøre kortlægning vanskelig.

I de seneste år har der inden for Danske Byggefags område været omkring 3.000 aktive firmaer hvert år. Der er årligt kommet 1.300 nye virksomheder til, mens omkring 1.500 er forsvundet, herunder mange, som der var indgået overenskomst med.

Danske Byggefag benytter KM24 til at holde styr på data. Seks gange dagligt trækker KM24 alle data fra Erhvervsstyrelsens RUT-register, der bliver sammenholdt med data om overenskomster, sympatikonfliktliste fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og faglige konsulenters indrapportering af besøg på arbejdspladserne. To gange årligt gennemgås alle firmaer for at tjekke om de nye i virkeligheden er registreret tidligere.

Sådan bruger fagbevægelsen data til at spore udenlandsk arbejdskraft

KM24 og førhen Kaas & Mulvad har løst den opgave siden efteråret 2012, så Danske Byggefag har en helt unik dokumentation af de udenlandske firmaers gøren og laden i Danmark. Der er således tale om et særligt tilrettet overvågnings-system med sin egen brugergrænseflade – forskellig fra det almindelige KM24-system.

De faglige konsulenter bruger systemet til at tilrettelægge besøg på byggepladser. 3F bruger det også til de såkaldte 48-timers møder, hvor de kan begære overenskomst på basis af dokumentationen i systemet.

”Helt basalt, så ved vi, hvor de udenlandske arbejdere er, hvor mange de er, og hvad de laver,” siger Søren Sand Kirk.

Den digitale krumtap revolutionerer fagforeningsarbejdet

Systemet har været centralt i de sager, 3F har kørt om overenskomst for udenlandske bygningsarbejdere. Det er for eksempel sket i Novo Nordisk-byggeriet i Kalundborg. 3F viste Novo Nordisk en liste over alle de udenlandske virksomheder, som ikke havde overenskomst. Novo Nordisk indgik derefter en aftale om, at alle skal have overenskomst.

”Det var det samme på Storstrømsbroen og nu også på Femern-byggeriet. Tidligere også på byggerier for Facebook, Google, Apple og den københavnske metro. Og det er lige så meget på de små byggerier. Konsulenterne bruger systemet i alle sagerne,” forklarer Søren Sand Kirk.

Over tid er der opbygget et tillidsforhold mellem Danske Byggefag og KM24. Systemet er hele tiden i udvikling. Danske Byggefag fik i 2024 moderniseret arbejdsflow og opbygget et nyt system med moderne sikkerheds- og logningskrav. Det er en af de absolut vigtigste krumtapper for at følge udenlandsk arbejdskraft – både i form af et helikopterblik og til den enkelte arbejdsopgave, som er kernen i det, de lokale bruger.

KM24 er ikke bare dataleverandør. De kender virkeligheden, de forstår vores behov og kommer med input til nye ideer eller fortolkninger. De ved også, hvad der er teknisk muligt.

Søren Sand Kirk, direktør i Danske Byggefag
Om kunder

    Læs kundehistorier fra KM24